Joodse kolonisten als Palestijnse staatsburgers?

De meeste westerse landen belijden nog steeds hun geloof in twee staten als oplossing voor het voortdurende conflict tussen Israël en de Palestijnen. Maar hoe langer de huidige impasse voortduurt, hoe onmogelijker deze optie lijkt te worden. En is de twee-staten-oplossing het eigenlijk wel de beste weg naar vrede? Steeds meer mensen twijfelen daaraan. De Israëlische schrijver Nir Baram vertolkt dit geluid in een interview in de NRC van zaterdag 10 september. Wat ziet hij dan als oplossing?

data4662069Baram vindt dat zowel Joden als Palestijnen overal in Israël en de Palestijnse gebieden zouden mogen wonen. Hij stelt zich één thuisland met twee staten voor:

‘twee aparte staten met een fluïde scheiding, die samenwerken in een confederatie. Simpel gezegd: de Arabieren in Israël kunnen blijven, zij worden Palestijns staatsburger en Israëlisch ingezetene. Ook de kolonisten blijven waar ze zijn: zij worden juist Israëlische staatsburgers die in Palestina wonen.

Wie zijn oplossing utopisch noemt, slaat Baram fel om de oren. „En de tweestatenoplossing is dat niet? Hoeveel dichterbij zijn we in een halve eeuw bezetting gekomen?”‘

Joodse kolonisten als inwoners van een Palestijnse staat? Nir Baram is niet de enige die daarin gelooft. Er bestaat al langer een kleine beweging – ontstaan vanuit Joodse kolonisten op de Westoever – die juist deze weg als de weg naar vrede ziet. Sommigen van hen zouden het zelfs prima vinden om als Jood staatsburger van een Palestijnse staat te worden. Zij vertegenwoordigen een radicaal ander perspectief op het conflict tussen Joden en Palestijnen.

De reportage uit 2011 is hier te zien.

wachttoren-settlement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s